Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Středa 31. ledna 2024 je posledním dnem pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2024.

Kdo podává daňové přiznání?

To by neměli zapomenout zejména ti poplatníci, kteří v roce 2023 nově nabyli do svého vlastnictví pozemek, zdanitelnou stavbu nebo bytovou či nebytovou jednotku nebo pokud zaevidovali krajinný prvek na svém pozemku. Také ti, kteří nemovitou věc darovali, prodali nebo jinak pozbyli, musí tuto skutečnost oznámit finančnímu úřadu. Pokud jim ještě nějaká nemovitá věc v kraji zbyla, musí také podat daňové přiznání. Pokud všechny své nemovité věci v daném kraji v roce 2023 pozbyli, doručí na finanční úřad písemné oznámení o této skutečnosti. 

Jiná lhůta pro podání daňového přiznání je v případě, kdy nebylo do 31. prosince roku, ve kterém byl podán návrh na vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí, kterým toto právo vzniká, rozhodnuto o jeho povolení. V tomto případě je poplatník povinen za nemovitou věc, která byla předmětem vkladu práva vlastnického, podat daňové přiznání nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, v němž byl zapsán vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí. Daňové přiznání poplatník podává na zdaňovací období následující po roce, v němž vznikly právní účinky vkladu.

Kdo nepodává daňové přiznání?

Poplatník, který podával daňové přiznání v uplynulých letech, a nezměnily se u něj skutečnosti rozhodné pro stanovení daně. Změna koeficientu, který si určuje pro každý rok obec nebo změna průměrné ceny pozemku, také není důvodem pro podání daňového přiznání. 

Je-li jedinou změnou ve vztahu k nemovité věci k 1. 1. 2024 změna koeficientu – daňové přiznání se nepodává, správce daně tyto změny automaticky zohlední při výpočtu daně na aktuální rok sám.  

Nejčastější dotazy k dani z nemovitých věcí 

>>více info k dani zde<<

Zdroj: www.financnisprava.cz              

 

Pokud plánujete prodej nemovitosti, jsme vám k dispozici, napište mi formulář níže nebo zavolejte :) 

Zhotovíme vám rychle odhad tržní ceny nemovitosti - jak při prodeji, tak i pro notáře a dědické řízení.


Jsme na 1. místě v žebříčku těch nejlépe hodnocených firem z kategorie Realitní kanceláře v Karlových Varech.
Moc si vašeho hodnocení vážíme a děkujeme.
 

 

 

>>>NAŠE SLUŽBY<<<

  

Iveta Blašínová
Certifikovaný realitní makléř a odhadce nemovitostí

Těším se na spolupráci a jsem k vašim službám 
na telefonu +420 604 202 967

 

Vytvořit poptávku

Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Máte otázku?