Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

 

 

Jak už všichni víme, ČNB včera oznámila Zprávu o finanční stabilitě a doporučila zavedení dalších dvou omezení v oblasti poskytování úvěru.  O ukazatelích DSTI/DTI se píše hodně, takže rovnou přejdu na pár tipů, co s tím dělat.

Již po zpřísnění podmínek, kdy bylo omezeno financování 100% hypotékou kupní cenu nemovitosti, bude toto omezení další velkou překážkou hlavně pro mladé rodiny a lidi s nižším příjmem.

Již v současné době registrujeme větší zpřísnění v posuzování zájemců o úvěr v bankách, a proto si dovoluji doporučit:

1) pokud zvažujete koupi nemovitost v brzké době, začněte si vyřizovat úvěr již teď, zjistíte svou bonitu, budete vědět max. výši úvěru, kterou vám v bance půjčí, úrokovou sazbu a můžete v klidu vybírat nemovitost – budete mít úvěr, takzvaně předschválený.

2) pokud zvažujete koupi či rekonstrukci nemovitosti v delším časovém horizontu, pak si hlídejte svou platební morálku, tj. abyste měli všechny své platby v pořádku a včas uhrazené (banky stále více posuzují klienta podle platební morálky a leckdy je to velký problém vysvětlovat schvalovateli úvěru opožděnou platbu), pokud si nejste jisti, jestli máte vše včas uhrazeno, můžete si nechat udělat výpis z registru BRKI/NRKI

3) pokud máte již nějaké půjčky, které splácíte, zvažte jejich konsolidaci a tím i snížení zatížení svého rodinného rozpočtu a využijte ještě příznivých úrokových sazeb                                                                  

4) pokud chcete do budoucna hypotéku, bohužel budete muset být opatrný na všechny ty lákavé nabídky splátek za zboží v obchodech i na internetu bez navýšení, protože tím zvyšujete svou celkovou zadluženost s vlivem na již zmíněné DSTI/DTI

5) pokud odkládáte koupi nemovitosti na delší časový horizont, pak jak je nepopulární, leč důležité a to začít spořit, protože i když dnes ještě umím klientům vyřídit hypotéku a „dofinancovat“ kupní cenu malým úvěrem, myslím si, že do budoucna i tato možnost nebude možná. Bude třeba vlastních úspor.

Vše výše uvedené Vám může, alespoň trochu pomoci, při řešení financování nákupu nemovitosti. Je stále lepší bydlet ve vlastním s hypotékou, než-li v nájmu s vysokým nájemným.

Pro upřesnění doplňuji:
Ukazatel DTI  
je celková výše dlužné částky, která by nově neměla přesáhnout 9násobek čistého ročního příjmu žadatelů.
Ukazatel DSTI je podíl splátek úvěrů na celkových příjmech žadatele, který by neměl přesahnout  45 %.

Příklad: Pokud tedy máte čistý měsíční příjem 22 000 Kč, tak max. výše úvěru je 2 376 000 Kč a splátka nesmí přsahnout částku 9 900 Kč/měsíčně.
ČNB připouští toleranční pásmo 5 % úvěrové produkce, která by v odůvodněných případech mohla být poskytnuta nad těmito limity.

Pokud vás článek zaujal nebo máte nějaké dotazy, chcete  vyřizovat úvěr či konsolidovat stávající půjčky, napište mi:

 

Napište mi prosím

 

Iveta Blašínová
Certifikovaný realitní a hypotéční makléř

Pomáhám lidem lépe bydlet

Mohlo by vás zajímat:    >>HYPOTÉKY<<

Vytvořit poptávku

Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Máte otázku?